Haber

Bursa İnegöl’de 2023 ‘tarım yılı’ oldu

BURSA (İGFA) – Sanayi kenti olduğu kadar güçlü bir tarım kenti olan İnegöl bu alanda da hızla gelişiyor. Hem kentteki üreticilerin çabaları hem de yerel yönetimlerin tarıma verdiği destekle İnegöl tarımı, ekonomik katma değerini 2023 yılında yüzde 100 artırdı.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürütülen tarım çalışmaları ve kentin tarımsal potansiyeline ilişkin açıklamalarda bulundu.

İnegöl; Meyvecilik, sebzecilik, yem ve tahıl bitkileri, süs bitkileri, fidancılık, arıcılık ve hayvancılıkla tam bir tarım kenti olduğunu kaydeden Lider Taban, “Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüzle tarım sektörüne katkı sağlamaya çalışıyoruz. Şehrimizin bu gücünü geliştirmek için. Hedefimiz; yenilikçi, katma değerli, kaliteli ve sürdürülebilir tarımsal üretim… Bu bağlamda şehrimizin bize sunduğu nimetleri en iyi şekilde kullanarak değere dönüştürüyoruz. İnegöl’ün yüzde 49’u orman, yüzde 30’u kültür toprağı, yüzde 11’i çayır ve mera, yüzde 10’u ise göl, bataklık ve kayalıklardan oluşuyor. “Verimli topraklarımız bizim için büyük bir nimettir” dedi.

MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ İNEGÖL TARIMININ EN GÜÇLÜ SİLAHIDIR

Tarım alanında en büyük payın meyvecilik olduğuna dikkat çeken Lider Taban, “Meyvecilik İnegöl tarımının en güçlü silahıdır. İnegöl’de toplamda 108 bin 642 dekar alanda meyve üretimi yapılıyor. Kentin 2023 yılında meyve üretiminden elde ettiği gelir 3 milyar 675 milyon TL. 29 bin 500 dekarla en büyük üretim alanına sahip olan ceviz, 944 milyon TL değerle de ilk sırada yer alıyor. Tonaj bazında ise en çok üretilen ürün 57 bin 750 tonla Armut oldu. Ekonomik değeri 808 milyon TL. Ekonomik değeri en yüksek üçüncü emtia ise 378 milyon TL ile şeftali oldu. Bu çalışmalar sırasıyla; Bunu kiraz, elma, çilek, erik, kestane, fındık, üzüm, nektarin, ahududu, yaban mersini ve diğer meyveler takip ediyor” dedi.

2023 YILI TOPLAM TARIM MALİYETİ 8 MİLYAR 736 MİLYON 871 BİN TL

Tarım alanında tahıl üretiminin en maliyetli ikinci alan olduğunu belirten Lider Taban, elde edilen gelirleri şöyle sıraladı:

“Yağlıklı ayçiçeği üretimi 2 milyar 286 milyonla hububat alanında zirvede. Buğday ikinci sırada yer alıyor. Tahıl üretiminde 2023 yılında 178 bin 992 dekar alandan 3 milyar 648 milyon TL gelir elde edildi. Sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği ve tahıl üretimine göre daha az tercih edilmektedir. Fasulye, bezelye, domates, biber ve ıspanak en çok üretilen sebzelerdir. Toplam 13 bin 376 dönüm alanda yürütülen sebzecilikten 2023 yılında 307 milyon TL gelir elde edildi. Yem bitkilerinden 444 milyon TL, süs bitkileri ve fidanlıktan ise 184 milyon TL gelir elde edildi. Bitkisel üretimden 2023 yılında toplam 8 milyar 259 milyon 464 bin TL gelir elde edildi. Hayvansal üretimden ise 477 milyon 407 bin TL gelir elde edildi. “2023 yılında toplam tarımsal maliyet 8 milyar 736 milyon 871 bin TL oldu.”

Bu arada tarımda 2023 yılında ciddi bir ivmelenme yaşandığını kaydeden Önder Taban, 2022 yılında 4 milyar 169 milyon 151 bin TL tarımsal değer üreten İnegöl’ün 2023 yılında bunu ikiye katlamayı başardığını söyledi.

Tarıma değer katan adımların atıldığını belirten Önder Taban, “Bunların yanı sıra çiftçilerimize yönelik sosyal faaliyetlerimiz de oldu. Mesela bu yıl kadın çiftçilerimize yönelik Tarımın Sultanları yarışmamızın 3’üncüsünü gerçekleştirdik. Yine hayvancılık alanına önemli katkılar sağlayan Küçük Hayvancılık Festivalimizi bu yıl üçüncü kez düzenledik. 29 Eylül – 1 Ekim tarihleri ​​arasında düzenlenen festivalde 3 günde 40 bin ziyaretçi, 30 katılımcı firma, 140 yetiştirici, 10 resmi kurum ve kuruluş ile 250 kafeste tavuk yetiştiricisi İnegöl’de buluştu. Yarışlar ve eğitim seminerleriyle festivali daha anlamlı hale getirdik. “Tarımsal varlıklarımıza değer katma çalışmalarımız kapsamında Cerrah Kuru Fasulyemizin coğrafi işaretini alarak tescilli ürün haline getirdik.” dedi.

Başkan Taban son olarak tarım alanında en değerli projesi olan Üreten Çiftçi Kooperatifi’ne dikkat çekti. Dönem başında kurdukları kooperatifin ardından soğuk hava deposunu da hayata geçirdiklerini kaydeden Lider Taban, “Soğuk hava deposu GES projesini 2023 yılında hayata geçirdik. Soğuk hava deposunun çatısına Güneş Enerjisi Sistemi projesini yaparak, bu projeyi hayata geçirdik. Yüzde 65 TKDK destekli projeyle en büyük gider kalemi olan enerji maliyetimizi karşıladık.” Üreticilerimizin üzerinden önemli bir yük aldık” dedi.

ortacaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu