Kılavuzlardan yasa tasarısına tepki! Rehberler sesini Ankara’dan duyuracak
BURSA (İGFA)– Türkiye Büyük Millet Meclisi Turizm Kurulu’na sunulan yasa tasarısına ülke genelindeki rehberler tepki gösteriyor.
Bursa Bölge Turist Rehberleri Odası (BÜRO) Başkanı Denizhan Sezgin, yasa tasarısına olumlu baktığını belirterek, başta Oda Başkanları ve üst konsey olmak üzere Rehberler Derneği’nin (TUREB) yanı sıra yaklaşık 13 Binlerce kayıtlı rehber bu taslağa tepki gösteriyordu. .
Denizhan Sezgin, söz konusu taslağın trendlere uyulmadan, rehberlere bilgi verilmeden, sunulmadan, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla doğrudan TBMM Turizm Komisyonu’na gönderildiğini kaydederek, şöyle konuştu: ” Yazılı bir taslak elimize ulaşmadı. Rehberlik ile ilgili bazı konular sözlü olarak tartışıldı.” Sezgin, açıklamasında, “Bugüne kadar yapılan benzer çalışmalarda gördüğümüz kadarıyla TÜREB’in önceki döneminde 1618 sayılı kanunda değiştirilmesi gereken bazı hususlar vardı. Bakanlık bu değişiklikleri TBMM’ye gönderdi. TUREB’e rehberlerle ilgili kısımlar soruldu ve görüşler istendi. Mevcut taslakta böyle bir şey yok. Yazılı taslak maalesef elimize ulaşmadı. Belli. Metin olmadığı için bize sadece konuları anlattılar. Bu konular Türkçe rehberlik, otobüslerde rehber zorunluluğunun kaldırılması, rehberlerin 5 yılda bir dil sınavına girmesi, sanat tarihi ve arkeoloji bölümü mezunlarının rehber olmasının kolaylaştırılması ve Çince rehberlik yapılmasının kolaylaştırılması gibi bahis başlıklarına daha önce itiraz edilmişti. Üst kurulumuz TUREB tarafından ayrıca itiraz ilişkileri de anlatıldı. “Bu değişikliklerin hem rehberlik mesleğine hem de Türkiye’nin turizmine ve tanıtımına zarar vereceği belirtildi.”
TÜRKÇE REHBERLİK
Rehber maddesine göre rehber olabilme şartlarının Türk vatandaşı olmak ve Türkçenin yanı sıra en az bir yabancı dil bilmek olduğunu belirten Denizhan Sezgin, şöyle konuştu: “Günümüzde turizmle uğraşanlar en az bir yabancı dil biliyor. yabancı dil. Rehberlerimizin sayısı yaklaşık 13 bin. Bu rehberlerin tamamı en az bir yabancı dil.” Biraz yabancı dil biliyor ve ana dili Türkçe.
Bu yeni yasa tasarısına göre artık Türkçe rehberlik diye bir kavram var. Türkçe rehberlikle daha ucuza rehber çalıştırma fikri öne çıkıyor. Uygulanması dil bilmeye bağlı olan bir mesleğin, sırf yasa koyucular ve mekanizmaları dil bilmiyor diye seviyesinin düşürülmesi, hem alanda dil bilmeyen rehberin itibarını zedeler, hem de mesleğin prestijini olumsuz etkiler. ülke. “Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli, tam tersine yabancı dil rehberlerinin sayısı ve yeterlilik düzeylerinin artırılması için çaba gösterilmelidir” dedi.
Öte yandan ‘otobüslerde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması’ konusuna dikkat çeken Sezgin, “Rehber sadece anlatan biri değil. Kültür elçisidir. Harabeler ve diğer gruplarla temas halinde olup rehberleriyle iletişim halindedir. Rehberlerin etkili olması nedeniyle ülkemizin tanıtımında rehberlerin değeri oldukça yüksektir.” Milyonlarca dolar ödeyerek yapılan tanıtımdan çok daha etkili bir şekilde otobüslerde tanıtım yapıyorlar. Rehber arkadaşlarımız bizi çok iyi tanıtıyorlar. Türk rehberlerin ne kadar başarılı olduğunu pek çok kişi biliyor. Otobüslerden rehberlerin kaldırılması birçok kişiyi işsiz bırakacağı gibi ülkemizin tanıtımını da artıracaktır. “İş yapabilecek donanıma sahip olmayan, bilgisi bilinmeyen, farklı kültürlere sahip, ajansların oraya ‘ajans görevlisi’ olarak yerleştirmeyi düşündüğü kişiler. Bu uygulama ülkemizin tanıtımına zarar verir, bir durumla karşı karşıya kalırız. Yerli ve yabancı insanların ne söylediğini kontrol edemediğimiz ve gerekirse cezalandıramadığımız bir yer.” dedi.
Rehberlerin Müze-Ören yeri içerisine sıkıştırılması konusunun kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Sezgin, “Rehberler turun gerçekleştiği aracın liderleridir ve istisnai durumlar dışında araçta bulunması gerekmektedir. Tur-transfer noktaları, günübirlik doğa-piknik turları vb. çeşitlendirilerek limitler belirlenebilir. Turizmde kalite algısında rehberlerimizin çok önemli bir yere sahip olduğunu unutmayalım. Umarım bu sorunlar tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülür” dedi.
Rehberlerin 5 yılda bir test edilmesinin beklendiğini belirten Sezgin, sanat tarihi ve arkeoloji bölümü mezunlarına rehber olabilme olanağı sağlayan unsurdan bahsetti.
REHBERLER 14 ŞUBAT’TA ANKARA’DA BULUŞACAK
Taslak metnin ana hatlarıyla incelendiğinde OFİS Lideri Denizhan Sezgin, Bakanlığın çıkarmak istediği yasanın mevcut yasamızı güzelleştirme önerisi olmadığının altını çizerek, “Rehberlere çalışma fırsatı vermiyor. bazı mantık hataları içermesi ve Turist Rehberliği Mesleğinin kanunların gerisinde kalması nedeniyle rehber meslektaşlarımız açısından ciddi bir hayal kırıklığıdır.” Doğal olarak bu taslak sektörün sorunlarını çözmekten uzaktır. Kılavuzlardaki düzenlemelerle konuyu tekrar ele almak daha doğru olacaktır. Bu bağlamda tüm Oda Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve Rehber dostlarımız TUREB’in daveti üzerine 14 Şubat’ta Meslek Kanunu Teklifi ile ilgili bir toplantı sunduk. “2024 Çarşamba günü tüm odalarımızdan meslektaşlarımızla birlikte çok sayıda Ankara’ya gidiyoruz. Tüm meslektaşlarımızı birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.” dedi.