Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir? Laktoz intoleransı neden olur, tedavisi nedir?
Yaşam standartlarını oldukça düşüren bir rahatsızlık olan laktoz intoleransı, özellikle dışarıda tüketilen besinlerde eser miktarda süt ve süt ürünlerinin bulunması ileri derecedeki bireylerde önemli semptomlara neden olabiliyor. Laktoz da anne sütünde bulunur. Pek çok insan aslında laktozu sindirme yeteneği ile doğar ve daha sonra bu durumu yeme alışkanlıklarının ve sindirim fonksiyonlarının farklılaşmasına göre değiştirir.
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?
Laktoz intoleransı toplumun %75’inde görülür. Sütün ana karbonhidratı olan laktoz disakkariti (süt şekeri) sindirememe durumuna laktoz intoleransı denir. Vücut laktozu sindirmek için laktaz enzimine ihtiyaç duyar. Bazı kişilerde bu enzim yeterli değildir veya hiç yoktur. Bu gibi durumlarda laktoz ince bağırsakta sindirilemez ve sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz oradaki bakterilerle fermente edilerek şişkinlik, karın ağrısı veya krampları, ishal, gaz, ve mide bulantısı.
LAKTOZ İNTOLERANSININ TÜRLERİ NELERDİR?
2 ana tip laktoz intoleransı vardır. Bunlara birincil laktoz intoleransı ve ikincil laktoz intoleransı denir. Primer laktoz intoleransı en yaygın tiptir. Yaşla birlikte laktaz enzim sekresyonunun azalmasından kaynaklanır. Primer laktoz intoleransının bazı popülasyonlarda daha yaygın olması nedeniyle genetik bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Avrupalıların %5-17’sinde, Amerikalıların %44’ünde, Asyalıların ve Afrikalıların %60-80’inde bulunur.
İkincil laktoz intoleransı daha az yaygındır. Mide hastalıkları veya çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişir. Bu hastalıklarda bağırsaklardaki iltihaplanma laktaz üretimini bozar ve laktoz intoleransı gelişir.
SEMPTOMLAR NELER?
Laktoz intoleransı ciddiye alınmazsa ve tedavi edilmezse sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, karın krampları, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme ihtiyacı, mide bulantısı, kusma, bel ağrısı ve bazen kabızlık görülebilir.
İshal, sindirilmemiş laktoz doğrudan ince bağırsağa geçtiğinde ortaya çıkar. Sindirilmemiş laktoz suyu bağırsağa çeker. Sindirilmemiş laktoz kalın bağırsağa ulaştığında, oradaki bakteriler laktozu fermente eder; kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu da kişide şişkinlik, gaz ve ağrıya neden olur. Semptomların şiddeti, kişinin laktoza ne kadar duyarlı olduğu ve ne kadar süt ve süt ürünleri tükettiği ile doğru orantılıdır.
LAKTOZ İNTOLERANS TESTİ
Kişiye yapılabilecek laktoz intoleransı tanısı, süt ve süt ürünlerine olan duyarlılığı ile belirlenir. Bunun için hastaya bir takım testler uygulanır;
Dışkı asidi testi: Sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilir. Bu fermantasyon sonucunda laktik asit oluşur. Dışkıda laktik asit ölçümü tanıya yardımcı olur. Bu testin doğru sonuç vermesi için dışkının yeni yapılmış olması gerekir.
Hidrojen inhalasyon testi: Sindirilmemiş laktoz bağırsaklarda hidrojen oluşumuna neden olur. Bu testte sizden laktoz içeren bir besin tüketmeniz istenmektedir. Laktozu tükettikten makul bir süre sonra 10-15 dakika aralıklarla balon şeklindeki poşetlere üflemeniz isteniyor. Sıradan insanların nefeslerinde fazla hidrojen yoktur. Ancak laktoz intoleransı olan bireylerde poşetlerden alınan numunelerde yapılan ölçümlerde yüksek hidrojen seviyeleri tespit edilmektedir.
Laktoz tolerans testi: Normal bireylerde laktoz içeren besinleri tükettikten sonra kandaki glikoz seviyesi yükselir. Laktoz intoleransı olan kişilerde laktoz glikoz ve galaktoza parçalanamadığı için hastalarda kan şekerinde yükselme saptanmaz.
En kesin tanı endoskopik bir formül olan bağırsaktan alınan biyopsi ile laktaz enzim eksikliğinin saptanmasıdır.
TEDAVİSİ NEDİR?
Kesin bir tedavisi olmasa da laktoz içeren yiyecek ve içeceklerin azaltılması genellikle semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Laktoz intoleransını en aza indirmek için yapılabilecek bir diğer tedavi prosedürü de hasarlı bağırsak mukozasının onarılmasıdır. Bağırsak florasını yeniden yapılandırarak ve vücudun kendi enzimini üretmesini sağlayarak şikayetlerimizi en aza indirdik.