Ekonomi

2022’de Türkiye Piyasaları Çok Hareketliydi! Finansal Piyasalarda Yıl Nasıl Geçti?

Türkiye, hem ekonomide hem de dünyada oldukça hareketli geçen bir yılı bitirmeye hazırlanırken, faiz oranları, borsa ve tahvillerde rekorlar gibi volatilitenin yüksek olduğu günlerden geçti. Yıl sonuna yaklaşırken 3-5 ay önceki gelişmeleri bile hatırlamakta zorlanıyoruz. 2022 yılı rakamları daha da hareketli olması beklenen 2023 yılına devretmeye hazırlanırken, bol müdahaleli, regülasyonlu ve volatiliteli bir yılda neler yaşadığımızı bir film şeridi gibi hatırlamak istedik.

Çeyreklik enflasyon ve durgunluk öne çıkanlar oldu!

Dünya ekonomileri 3 yıllık pandeminin ardından 2022’de yüksek enflasyonla mücadele ederken, Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı belirsizlikler nedeniyle ilk çeyrekte borsalardaki yatırımcılar kaçarak güvenli limanlara sığındı. Jeopolitik riskler petrolde zirve yaparken, buğday fiyatları fırladı. Merkez bankaları ve para piyasalarında oynaklık artarken Fed öncülük etti. TCMB ilk çeyrekte sakinliğini korurken, TL’deki değer kaybı bir önceki çeyreğe göre ivme kaybederek devam etti.

Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon yine ana gündem oldu. Savaşın etkileri sürerken enerji ve gıda fiyatları sorunu derinleşti. Merkez bankaları öncü rolü vermeyince para politikalarında durgunluk gündeme geldi. Fed ile birlikte ECB’den de faiz artırım sinyali geldi. TCMB, yılın ikinci çeyreğinde TL ve YP kredilere limit getirdi.

Üçüncü çeyrekte enflasyonun yanında resesyon geldi. Salgın Çin’de yeniden gündeme girdi. ABD, Avrupa’da enflasyonda zirve gördü. Fed faiz oranlarını artırmaya devam ederken, dikkatler ECB, BOJ ve BoE’ye çevrildi. İngiltere’de çalkantılı bir dönem yaşandı. Dolar endeksi 20 yılın zirvesini görürken borsalar çöktü. TCMB yeniden faiz indirimlerine yönelirken, BIST 100 endeksi dünyadan pozitif ayrışmaya devam etti.

Yılın son çeyreğinde enflasyonda zirve dönüş sinyalleri verildi. Merkez bankalarından da geri adım beklentisi vardı. Durgunluk ana temaydı. Kripto para borsası FTX iflas ederken, Bitcoin 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. TCMB son çeyrekte politika faizini tek haneye indirmiştir. Borsada piyasa dolandırıcılığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi tutuklandı. Ancak endeks tarihi zirvesini görürken Ekim başından 22 Aralık’a kadar yüzde 75’e yakın değer kazandı.

Küresel büyüme tehdit altında! Ocak 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Apple, “borsadaki değeri 3 trilyon doları aşan ilk şirket” oldu.

  • TCMB, yerli yatırımcılarda yer alan gerçek kişilerin döviz ve altın getirilerinin TLK’lara dahil edilmemesine karar verdi.

  • Borsa İstanbul’da 20 Aralık 2021’de uygulanmaya başlayan açığa satış süreçlerinde, 11 Ocak’ta “yukarı adım kuralı” kaldırılarak, olağan uygulamaya dönüldü.

  • 2021’de Alman ekonomisi yüzde 2,1, Çin ekonomisi ise 2021’de yüzde 8,1 büyüdü. ABD ekonomisi yüzde 5,7 ile 1984’ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydederken, Euro Bölgesi ekonomisi yüzde 5,2 büyüdü.

  • Japonya Merkez Bankası faiz ve para politikasında değişikliğe gitmezken BOJ enflasyon beklentilerini yükseltti.

  • TCMB politika faizini yüzde 14’te tuttu.

  • Euro bölgesinde yıllık enflasyon Aralık ayında yüzde 5’e yükseldi.

  • Çin Halk Bankası (PBoC), Nisan 2020’den bu yana ilk kez politika faizini yüzde 3,6’dan yüzde 3,7’ye düşürdü.

  • Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,3’ten yüzde 4,1’e düşürürken, ABD için yüzde 4,2’den yüzde 3,7’ye, Avrupa için yüzde 4,4’ten yüzde 4,2’ye ve Türkiye için yüzde 4,5’ten yüzde 2’ye indirdi.

  • IMF de tahminini yüzde 4,9’dan yüzde 4,4’e, ABD için yüzde 5,2’den yüzde 4’e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3’ten yüzde 3,9’a, Türkiye için ise yüzde 3’e düşürdü. .3 seviyesini koruduğunu açıkladı.

  • Fed beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında tuttu.

  • TCMB’nin yılın ilk Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu enflasyon tahmini 11,4 puan güncelleme ile yüzde 23,2’ye yükseltildi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapor için düzenlediği toplantıda ‘liralaşma’yı açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı başladı! Şubat 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • TCMB, YUVAM hesabı ile yurt dışında yerleşik vatandaşların ve şirketlerin döviz hesaplarının TL’ye çevrilmesinin önünü açtı.

  • BoE politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,50’ye yükseltirken, ECB faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda değiştirmedi. Rusya Merkez Bankası, olağan toplantısında beklentiler doğrultusunda siyasi faiz oranını 100 baz puan artırarak yüzde 9,5’e yükseltirken, ay sonunda olağanüstü toplanarak siyasi faiz oranını yüzde 20’ye çıkardı. TCMB, politika faizini değiştirmeden yüzde 14’te tuttu.

  • Ocak ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 11,10, yıllık ise yüzde 48,69 oldu. ABD’de yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 7,5 ile yaklaşık 40 yılın zirvesinde kaldı. İngiltere’de yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 5,5 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Euro bölgesinde yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 5,1’e yükseldi.

  • İngiltere ekonomisi 2021’de yüzde 5,2 büyüdü. Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüdü.

  • BDDK, taşıt alımlarında kredi fiyatlarında ve vadelerinde değişikliğe gitti.

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki sözde Rus yanlısı ayrılıkçı yönetimin tanınmasına ilişkin kararnameyi imzalarken, birçok ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararı aldı. Ardından Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç ülke genelinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki vatandaşlarını bir an önce ülkeyi terk etmeye davet etti. 24 Şubat sabahı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta özel bir askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelensky, ülke genelinde genel seferberlik ilan eden kararnameyi imzaladı.

  • S&P, Rusya’nın kredi notunu “BBB-“den “BB+”ya, Ukrayna’nın “B-” olan kredi notunu da “B-“ye indirdi.

  • AB Yönetim Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel orta banka mesajlaşma sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

  • IMF Lideri Kristalina Georgieva, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin enerji fiyatlarını etkilediğini ve küresel ekonomide belirsiz bir görünüm yarattığını söyledi. Rusya’ya yönelik yaptırımların krizin ekonomik etkilerini enerji ve tahıl fiyatlarına yansıtarak katkı sağlayacağını ifade eden Georgieva, Ukraynalı yetkililerin acil finansman talebinde bulunduğunu belirterek, ülkeye daha fazla mali destek için tüm seçenekleri değerlendirdiklerini belirtti.

Rusya’ya yaptırımlar başladı! Mart 2022 piyasalarda çok “çılgın” geçti: Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • AB, 7 Rus bankasını uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkardı. Rusya’nın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) hizmetlerine erişimi askıya alındı.

  • Brent petrol varil fiyatı 131,1 dolarla 3,5 yılın zirvesini gördü.

  • Fitch Ratings, Rusya’nın kredi notunu ‘BBB’den ‘B’ye, ardından ‘B’den ‘C’ye indirdi. S&P, Rusya’nın uzun vadeli yabancı para cinsinden ‘BB+’ olan kredi notunu yerel para biriminde ‘BBB-‘den ‘CCC-‘ye indirdi. Moody’s Ukrayna’nın ‘B3’ olan kredi notunu ‘Caa2’ye indirirken, Rusya’nın ‘Baa3’ olan kredi notunu bir hafta içinde ikinci kez ‘Ca’ya indirerek, not görünümünü negatif olarak belirledi.

  • Şubat ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 4,81, yıllık ise yüzde 54,44 oldu. ABD’de yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 7,9’a yükseldi. Euro bölgesinde yıllık enflasyon Şubat ayında yüzde 5,9’a yükseldi. İngiltere’de yıllık enflasyon yüzde 6,2 ile Mart 1992’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Almanya’da yıllık enflasyon, artan petrol ve gaz fiyatlarına bağlı olarak Mart ayında yüzde 7,3 ile 1981’den beri en yüksek seviyesine ulaştı.

  • ECB faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda değiştirmedi.- Fed, 2018’den bu yana ilk kez faiz oranlarını yükselterek politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına getirdi. BoE, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75’e yükseltti. TCMB politika faizini yüzde 14’te tuttu. BOJ faiz oranlarını ve para politikasını değiştirmedi.

  • ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya ile ticari bağlarını askıya aldıklarını ve bu ülkeden deniz ürünleri, alkol ve elmas gibi önemli eserlerin ithalatını durdurduklarını açıkladı. AB, Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir ve çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı. Rusya, aralarında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Başkanı William Burns’ün de bulunduğu 13 ABD’li yetkilinin yaptırımlar listesine alındığını duyurdu.

  • Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet esasına göre Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerine yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, ‘dost olmayan’ ülkelerin Rus gazının ruble ile ödenmesine ilişkin kararnameyi imzaladığını belirterek, ‘Ödeme ruble ile yapılmazsa Rus gaz sözleşmeleri durdurulacak’ dedi. söz konusu.

  • IMF, Rusya’nın saldırıları sonucunda Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 10 küçülmesinin beklendiğini ve ‘derin’ bir durgunluk yaşayacağını bildirdi. Dünya Bankası, Ukrayna’daki temel sosyal hizmetleri desteklemek için yaklaşık 200 milyon dolarlık ek finansman sağlayacağını açıkladı.

  • TCMB, dolar teminatlı döviz depo alım kurunu tüm vadelerde yüzde 0’dan yüzde 0,25’e yükseltti. Dolar için döviz depo satış faizi 1 hafta vadeli yüzde 2,50’den yüzde 2,75’e, 1 ay vadeli yüzde 3,25’ten yüzde 3,50’ye yükseltildi.

  • YUVAM hesaplarında yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişileri kapsayacak şekilde kapsam genişletilmiştir.

  • Fitch Ratings, küresel ekonomi için 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,2’den yüzde 3,5’e indirdi.

  • TCMB’nin onayı ile stratejik segmentlerde faaliyet gösteren şirketlerin yurt içi mal ve hizmet satışlarının bir kısmının ihracat taahhüdüne sayılabilmesi mümkün olmuştur.

Savaşın etkileri görülmeye başlandı! Nisan 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Rus elektrik şirketi Gazprom, 1 Nisan prestijiyle sevk edeceği Rus gazı için ödemelerin ruble olarak yapılacağını açıkladı.

  • Mart ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 5,46, yıllık ise yüzde 61,14 oldu. ABD’de enflasyon Mart ayında yıllık yüzde 8,5’e yükseldi. İngiltere’de enflasyon Mart ayında yüzde 7 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Mart ayında Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 7,4 ile rekor kırdı. Almanya’da yıllık enflasyon Nisan’da yüzde 7,4 ile 41 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

  • Tesla CEO’su Elon Musk, sosyal medya devi Twitter’da yüzde 9,2’lik “pasif hisse” satın aldı.

  • Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 20’den yüzde 17’ye, ardından yüzde 17’den yüzde 14’e indirdi. TCMB politika faizini yüzde 14’te tuttu. ECB beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmedi. Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini değiştirmeden eksi yüzde 0,1’de tuttu. Banka, 2023 yılı Mart ayında sona erecek olan 2022 mali yılı için enflasyon beklentisini yüzde 1,1’den yüzde 1,9’a, büyüme tahminini ise yüzde 3,8’den yüzde 2,9’a düşürdü.

  • Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 3,2’ye düşürdü. IMF, bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya düşürdü.

  • Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,8 küçülürken, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1’lik büyüme beklentisinin aksine yüzde 1,4 küçüldü.

  • Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkesi için temerrüde düşme tehlikesi olmadığını açıkladı.

  • Türkiye’nin ilk dijital katılım bankası Hayat Katılım Bankası kuruluş iznini aldı.

  • IMF, Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yeni şoklarla mücadelede Avrupa ülkeleri için maliye politikasının para politikasından daha uygun olduğunu bildirdi.

  • Fitch Ratings, stagflasyon potansiyeli arttıkça temel kredi risklerinin iyileştiğini bildirdi.

  • TCMB’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda 2022 yıl sonu enflasyon tahmini 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8’e yükseltildi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapor için düzenlediği toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomik büyümeye ilişkin riskleri canlı tuttuğunu belirterek, devreye aldıkları ‘Liraizasyon Stratejisi’nin çerçevesini anlattı.

Enflasyon yükselmeye devam ediyor! Mayıs 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yüzde 7,5 ile rekor kırarken, Nisan ayında elektrik fiyatlarındaki artışın etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 8,1’e yükseldi. Nisan ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 7,25, yıllık ise yüzde 69,97 oldu. Almanya’da Mart’ta yüzde 7,3 olan yıllık enflasyon, Nisan’da yüzde 7,4’e çıkarak 1981’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’de Nisan’da yıllık enflasyon yüzde 8,3 arttı. Rusya’da yıllık enflasyon Nisan’da yüzde 17,83 ile Ocak 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İngiltere’de enflasyon Nisan’da yüzde 9’a çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

  • Fed, 2000’li yıllardan bu yana en hızlı faiz artırımına gitti ve politika faizini 50 baz puan artırarak %0,75-1,00 aralığına çekti. BoE, savaş nedeniyle artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1’e yükseltti. PBoC, 5 yıllık kredi referans faiz oranını yüzde 4,60’tan yüzde 4,45’e indirirken, 1 yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,70’te sabit tuttu. Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplanarak politika faizini yüzde 14’ten yüzde 11’e indirdi. TCMB, politika faizini değiştirmeden yüzde 14’te tuttu.

  • Bitcoin 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

  • Fitch, Çin’deki karantinaların küresel enflasyon endişelerini artıracağını bildirdi.

  • ABD Senatosu, Lider Joe Biden’ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına ikinci dönem için aday gösterdiği Jerome Powell’ı onayladı. Fed Lideri Jerome Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini açıkladı.

  • Son verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 5,1 büyüdü. Japonya ekonomisi ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 1 daraldı. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllık %1,5 küçüldü. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdü.

  • Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna’dan ithal edilen tüm ürünlerdeki gümrük vergilerinin 1 yıl süreyle askıya alınmasını onayladı.

  • Borsa İstanbul, 2021 yılında yüzde 574 ciro ile dünyanın en likit piyasası oldu.

  • Moody’s Ülke Riskleri Kümesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kathrin Muehlbronner, Türk bankalarının ekonomik istikrarın sağlam ve net bir şekilde sağlanmasında değerli unsurların ortasında olduklarını belirterek, “Türkiye ekonomisi her zaman dirençli olmuştur. ekonomi.’ söz konusu.

  • BDDK, bankaların ‘tahsili gecikmiş krediler’ olarak sınıflandırılması için kabul edilen eşik fiyatı 100 liradan 2 bin 500 liraya yükseltti.

  • Moody’s, G20 ekonomileri için bu yıl büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 3,1’e indirdi.

  • TCMB, ‘Liraizasyon’ kapsamında TL cinsinden varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırmaya yönelik adımlar atmaya başladı.

  • AB ülkeleri, Rusya’dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 oranında azaltmayı kabul etti.

BDDK’dan döviz düzenlemesi geldi! Haziran 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Çin’de karantina önlemleri gevşetildi.

  • AB ülkeleri Rusya’dan petrol alımını yasaklama kararı aldı.

  • Mayıs ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 2,98, yıllık ise yüzde 73,50 oldu. ABD’de enflasyon Mayıs ayında yıllık yüzde 8,6 arttı. Euro bölgesi yıllık enflasyonu Mayıs’ta yüzde 8,1 ile rekor seviyeye yükseldi.

  • Dünya Bankası bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 2,9’a düşürdü. OECD, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e indirdi. Fitch büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 2,9’a indirdi. IMF, ABD ekonomisi için büyüme beklentisini yüzde 3,7’den yüzde 2,9’a indirdi. Tüm kurumlar Türkiye ekonomisinde bu yıl için büyüme varsayımını yükseltti. S&P, Euro Bölgesi için büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 2,6’ya, ABD’nin büyüme tahminini ise yüzde 2,4’te tuttu.

  • Dünya Bankası, Ukrayna için 1,49 milyar dolarlık ek finansmanı onayladı.

  • BDDK, uyarlama talebi uygun görülen 6 tasarruf finansmanı şirketinin faaliyet izinlerini onayladı.

  • ECB politika faizini değiştirmedi. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 11’den yüzde 9,5’e indirdi. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 bandına çekti. BoE üst üste 5. toplantısında faiz oranını yükselterek politika faizini yüzde 1’den yüzde 1,25’e çıkardı. TCMB politika faizini yüzde 14’te sabit tutarken ek tedbirlerin sinyallerini verdi.

  • BDDK, ihtiyaç kredileri için vade sınırını 50 bin ila 100 bin TL arasında 24 ay, 100 bin TL üzerinde ise 12 ay olarak belirledi.

  • SPK, Borsa İstanbul’da Emtia Piyasası’nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihraç çalışmalarına başlandığını duyurdu.

  • Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğalgaz sevkiyatının teknik sorunlar nedeniyle yüzde 40 düşeceği konusunda uyardı.

  • Borsa İstanbul, ‘Türk Lirası Gecelik İştirak Referans Getiri Oranı’nı yayınlamaya başlayacağını duyurdu.

  • BDDK, bankalar ve finans kuruluşları dışındaki şirketlerin TL kredilere erişimine döviz sınırlaması getirdi. Kararla, YP nakit varlıkların TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması veya YP nakit varlıkların toplam varlıklarının veya son 1 yıllık net satış gelirlerinin %10’undan fazla olması durumunda yeni TL nakit ticari kredi kullanılamaz.

  • Moody’s, Rusya’nın temerrüde düştüğünü bildirdi.

  • Son iddialara göre ABD ekonomisi ilk çeyrekte büyüme beklentilerinin aksine yüzde 1,6 küçüldü.

Parite 1’in altında! Temmuz 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Euro bölgesinde enflasyon Haziran’da yüzde 8,6’ya ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’de enflasyon Haziran’da yüzde 78,62 oldu. ABD’de enflasyon yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981’den bu yana en hızlı arttı. İngiltere’de enflasyon yüzde 9,4 ile 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

  • TCMB, teminat sisteminde TL varlıkların ağırlığını artırmak için yeni adımlar attı. Dövizden TL’ye geçişte tüzel kişilere sağlanacak destekler için süre uzatıldı.

  • Euro/dolar paritesi 2002’den bu yana ilk kez 1 seviyesinin altını gördü.

  • ECB 50 baz puan sıkılaştırarak 11 yıl sonra ilk kez üç temel politika faizini yükseltti. TCMB, politika faizini değiştirmeden yüzde 14’te tuttu. BOJ faiz oranlarını ve para politikasını değiştirmedi. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 8’e indirdi. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 bandına yükseltti.

  • TCMB, enflasyona endeksli değerlerin iskonto oranını yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarırken, takas işlemleri için uygulanan teminat blokajının en az yüzde 50’sinin DİBS sepetinden oluşmasına karar verdi.

  • IMF, ABD ekonomisine yönelik büyüme tahminlerini bir kez daha düşürdü. Almanya ekonomisi için büyüme tahminini de düşürdü. Küresel büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye düşürdü. Türkiye için yüzde 2,7’den yüzde 4’e çıktı.

  • ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daralarak teknik resesyona girdi. Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,4 büyüdü.

  • TCMB III. Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu enflasyon varsayımı 17,6 puan artarak yüzde 60,4 oldu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı sunumda, enflasyonda kalıcı düşüşün bir an önce sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

TCMB yeniden faiz indirimine başladı! Ağustos 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Enflasyon Temmuz’da Türkiye’de yüzde 79,6’ya, ABD’de yüzde 8,5’e ve Euro Bölgesi’nde yüzde 8,9’a ulaştı.

  • Fitch Ratings, küresel gıda enflasyonunun 2023’te sert düşüşünün mümkün olduğunu belirtti.

  • BoE politika faizini %1,25’ten %1,75’e yükselterek son 27 yılın en yüksek oranlı artışını gerçekleştirdi. PBoC, 1 yıllık politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 2,85’ten yüzde 2,75’e indirdi. TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13’e indirdi.

  • İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,1 küçüldü.

  • Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e indirirken, görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi.

  • ABD ekonomisi ikinci çeyrekte son varsayımlara göre yüzde 0,6 küçüldü. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü.

  • ABD’de düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu başladı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında öldü! Eylül 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Rus elektrik şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatını bilinmeyen bir süre için askıya aldığını duyurdu.

  • Ağustos ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 1,46, yıllık ise yüzde 80,21 oldu. ABD’de TÜFE yüzde 8,3 ile beklentilerin üzerinde kalarak üst üste ikinci ayda da geriledi. Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında TÜFE yıllık yüzde 9,1 ile rekor kırdı.

  • Nihai verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7, yıllık bazda ise yüzde 4,1 büyüdü. – İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçülürken yıllık yüzde 4,4 büyüdü.

  • ECB, 75 baz puanlık tarihi bir faiz artırımına giderek, politika faizini yüzde 0,75’ten yüzde 1,50’ye çıkardı. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’den yüzde 7,5’e indirdi. Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,00-3,25’e yükseltti. İsviçre Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak 8 yıllık negatif faiz döngüsüne son verdi. TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye indirdi. BoE, politika faizini 50 baz puan artırarak son 14 yılın en yüksek seviyesi olan %2,25’e yükseltti. PBoC piyasaya yaklaşık 12 milyar yuan likidite enjekte ederken, 14 günlük ters repo oranını %2,25’ten %2,15’e düşürdü.

  • İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında vefat etti. 73 yaşındaki oğlu Charles, İngiltere Hükümdarı oldu. Liz Truss, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliğine seçildi ve ülkenin yeni başbakanı oldu. Truss, hane halkını desteklemeyi amaçlayan yaklaşık 100 milyar sterlinlik bir mali yardım paketi açıkladı.

  • Fitch Ratings, küresel ekonomi için 2022 büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 2,4’e düşürürken, Dünya Bankası merkez bankalarının enflasyonla mücadelede faiz artırımlarının küresel resesyon riskini artırdığını bildirdi.

  • BOJ ve Japon hükümeti, yenin dolar karşısında hızla 145.9’a düşmesinin ardından Haziran 1998’den bu yana ilk kez doğrudan döviz müdahalesine başvurdu.

  • İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, toplam 45 milyar sterlin olacak vergi indirimlerinin uygulanması için hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

  • Dolar endeksi, Mayıs 2002’den bu yana en yüksek seviye olan 114.8’i test etti.

  • S&P, Türkiye’nin ‘B+’ olan kredi notunu ‘B’ye indirirken, kredi notu görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi.

İngiltere sarsıldı, Borsa İstanbul’da ayaklananlar tutuklandı! Ekim 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • İngiliz hükümeti, yüzde 45’lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçti. İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, yalnızca 38 gün sürdürdüğü görevinden alındı ​​ve yerine Jeremy Hunt getirildi. İngiltere’de göreve başladıktan 44 gün sonra istifa eden Başbakan Liz Truss, ‘ülke tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan’ oldu. Muhafazakar Parti liderlik yarışını Rishi Sunak kazandı ve ülkenin yeni başbakanı oldu.

  • Eylül’de Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 3,08, yıllık ise yüzde 83,45 oldu. ABD’de Eylül ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde arttı. Euro Bölgesi’nde Eylül ayında TÜFE yıllık yüzde 9,9 ile rekor kırdı. Euro bölgesinde yıllık enflasyon Ekim’de yüzde 10,7’ye çıkarak rekor kırdı.

  • İstanbul merkezli 4 ilde alım satım amaçlı piyasa dolandırıcılığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 kişiden 5’i tutuklandı.

  • AB ülkeleri, Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

  • IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl yüzde 3,2 olarak korudu.

  • TCMB, politika faizini yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirdi. ECB, üç temel politika faizini 75 baz puan artırdı. BOJ faiz oranlarını ve para politikasını değiştirmedi.

  • Yılın TCMB IV. Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 65,2’ye yükseltti. Başkan Şahap Kavcıoğlu, ‘arz kaynaklı maliyet baskılarına faiz artışlarıyla yanıt vermenin etkili olmayacağını değerlendirdik’ dedi.

  • Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdü. Euro bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüdü.

TCMB indirimleri bitirdi, enflasyonda zirve görüldü! Kasım 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 bandına yükseltti. BoE, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3’e yükseltti. TCMB, politika faizini yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indirirken, karar metninde 2022 yılı için faiz indirim döngüsüne son verildiğini duyurdu.

  • Ekim ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 3,54, yıllık ise yüzde 85,51 oldu. ABD’de TÜFE, Ekim ayında yıllık yüzde 7,7 arttı. Euro bölgesi TÜFE yüzde 10,6 ile rekor kırdı. Almanya’da enflasyon Kasım ayında aylık yüzde 0,5 azalırken yıllık yüzde 10 arttı. Euro bölgesi enflasyonu Kasım ayında aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık yüzde 10 arttı.

  • Kripto para borsası FTX, rakibi ve dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in satın alma telaffuzlarıyla ilgili sorunlar yaşadı. FTX’in ABD’de iflas sürecini başlattığı ve şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’in de istifa ettiği bildirildi.

  • IMF Lideri Kristalina Georgieva, hem gelişmiş hem de yükselen piyasa ekonomilerindeki merkez bankaları için en büyük ve en acil zorluğun enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti.

  • İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçülürken, yıllık bazda yüzde 2,4 büyüdü. Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yıllık bazda yüzde 0,3 ve yüzde 1,2 küçüldü. Kesin bilgilere göre Euro Bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,1 ile beklentilerin altında büyüdü. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 büyüdü.

Varlık Fonu’nda sermaye artırımı haberi kamu bankalarına gelirken enflasyonda baz etkisi görüldü! Aralık 2022’de Türkiye ve dünya piyasalarında neler oldu?

  • Kasım ayında Türkiye’de enflasyon aylık yüzde 2,88, yıllık ise yüzde 84,39 oldu. ABD’de enflasyon Kasım’da aylık %0,1 ve yıllık %7,1 ile beklentilerin altında arttı.

  • Euro Bölgesi’nde üçüncü çeyrek GSYİH yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 2,3 arttı. Nihai verilere göre ABD’de GSYİH üçüncü çeyrekte yüzde 3,2 arttı.

  • Fed, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,25-4,50 aralığına yükselterek 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Fed Başkanı Powell, enflasyonda düşüşe dair daha net kanıtların görülmesi gerektiğini belirtti. ECB, üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. BoE, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,50 ile Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. yüzde 7.5 BOJ faiz oranlarını değiştirmedi. TCMB politika faizini değiştirmeyerek yüzde 9’da tuttu.

  • TCMB, yurt dışı para transferlerinde eksik bilgi ve belge bildiren bankaların tespitin ödenmesi için 2 Ocak 2023 itibari ile yüzde 5 oranında ek ücret alacağını bildirdi.

  • Türkiye Varlık Fonu’nun Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank olmak üzere 3 kamu bankasının her biri için 20 milyar lirayı aşkın sermaye artırımına gideceği öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort